Tuesday, July 15, 2008

Turkish Info for Newcomers

Ev Arkadasi Bulmak Icin
Cuneyt G.
July 7, 2008

Roommate bulmak konusunda ise bizim Turk Ogrenci Dernegi gibi Graduate Student Organization catisi altinda kurulan ogrenci derneklerine (Public Affairs Students Association, Educational Psychology & Methodology RGSO, Chinese , Korean, Muslim vs.) roommate aradiginiza dair ilan verebilirsiniz. Mevcut kuluplere su linklerden erisebilirsiniz. http://www.albany.edu/~gso/RGSO.htm#CSSA http://www.albanyinternationaleducation.com/iss/node.php?nodeid=96

Gorusmek uzere, her sey gonlunuzce olsun.
Cuneyt

-----------------------------------------------------------------

SUNY ogrencileri icin Albany'de ev tutma bilgileri :)
Bahadir A.
May 19, 2005

Ev tutulabilecek yerler konusunda tarife baslamadan genel bir downtown albany bakisi yapalim:) 3-4 tane avenue paralel olarak downtown dan updown campus e dogru uzaniyor. Bunlarin en yukarisinda ki Central, ortadakiler Washington and Western, bir de Madison var ki bu Western Avenue ile birlesiyor. Birlestikleri yeri kuzey-guney istikametiden kesen sokak'in adi Allen. Guney de kalan sokak south allen, kuzeyde kalan north allen.

Downtown campus Washington ve Western Avenue larin kesistigi yerde yahoo map'de "state teacher's college" diye gosteriliyor. Updown campus buraya gore bati da kaliyor ve o da Washington ve Western Avenue'lar arasinda.

Ev tutma konusunda yurtta kalmadigim icin bir karsilastirma yapamayacagim, ancak disarida ev tutmanin daha ucuz oldugu bir gercek. Ev tutmak icin Washington ve Western Avenue arasindaki sokaklara bakabilirsiniz. Hem Washington hem de Western uzerinden okula ucretsiz otobus ve servis gidiyor. Arabaniz olmayacaksa kesinlikle bu sokaklarda ev tutamanizi oneririm. Buradaki otobus sistemi TR'dekine hic benzemiyor. Ozellikle kisin otobus duraklarina yakin ev tutmadiginiz icin cok uzulebilirsiniz.

Eger dersleriniz updown campus te ise North Allen'dan Updown campuse kadar olan sokaklar, downtown campuste ise North Allen'dan downtown campuse kadar olan sokaklarda ev tutmaya bakmalisiniz. Benim her iki kampuste de dersim oldugu ve arabam olmadigi icin north allen uzerinde yasamaktan mutlu olmustum:))

Simdi ev tutmanin iyi olmayacagi yerleri tarif ediyorum. Washington Avenue'nun kuzeyinde kalan yerler, manning blvd'in dogusunda ise kotu, batisinda ise iyidir. Ancak hic bir zaman central avenue'ya yaklasmamalisiniz. Clinton Avenue diye bir yer duyarsaniz tam ters istikamate dogru kacin:) Clinton avenue uzerinde bir ev bakmistim, hikayesini baska zaman anlatirim:)) Washington ile western arasinda olsa bile bence Main avenue'nun batisinda kalan yerler tercih edilmelidir. Dogusu da tehlikeli bolge statusune girebilir.

Eger derslerinizin hepsi bir kampuste ise o kampuse en yakin, hatta mumkunse yurume mesafesindeki evleri tercih etmelisiniz. Ama downtown kampus icin daha once soyledigim washington avenue'nun kuzeyi tehlikeli bolge kurali gecerlidir. Ayrica downtown campusun batisindan Main Avenue a kadar olan yerler de pek uygun degil. Downtown campus icin hemen washington park kenarinda eski (yada tarihi diyelim) ancak sirin evler ve apartmanlar bulunmaktadir. Bunun disinda hemen downtown campus'un guneyinde Lake Avenue uzerinde de ilginc yerler var. Updown campus icin ise; hemen updown campus'un batisinda ve guney batisinda washington ve western avenue'lar arasinda kalan sokaklari goreceksiniz. Bence cok guzel yerler ancak cok az ev bulunmakta buralarda. Sahsen ucu ucuna orada bir oda tutma olayini kacirdim. Isin kotu yani buralarda oturdugunuzda kisin (yaklasik 5 ay) yuruyerek okula gidip geleceksiniz. Ozellikle karlarin yagdigi zamanlarda bu durum sizi uzebilir. Okul zamani 1-2 ay suresince bisiklet ile yolculuk yapabilirsiniz. Ancak benim gibi washington avenue uzerinde pedal cevirmeye calisirsaniz, trafigi iyi takip edin, heyecanli olabilir bazen:))

Arabaniz yoksa oturdugunuz yere yurume mesafesinde market (genelde price chopper yada hannaford) onemlidir. Yukaridaki tarifim albany'de oturup arabasi olmayacaklar icin daha cok gecerlidir. Arabaniz varsa alternatifleriniz cogaliyor, hayat kolaylasiyor.

Ev kiralarken dikkat edilecek hususlar:- Location (yukarida bahsettik:)- Kiraya dahil diger masraflar (utility: isitma, sicaksu, elektrik...) . Bence en cok dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de isitmanin kiraya dahil oldugu yerleri bulmak. Eger isitma iyiyse kisin bu kararinizdan cok memnun olacaksiniz. - Roommate (bu sans isi, az kalsin nijeryalilarla roommate oluyordum, yabancilarla kalmak cok istedim ama sonunda bir turk arkadasla paylastim evi. Cok da iyi oldu. Ama her ikimizinde "keske soyle eli yuzu duzgun bir amerikali bulsaydik da hem ingilizcemizde daha guzel gelisseydi" dedik) Eli yuzu duzgun derken yanlis anlasilmasin iyi huylu demek istedim:))- Arabaniz varsa park yerinin olmasi onemli, yol uzerine park etmek kisin sorun, ayrica belli gunlerde temizlik nedeniyle park yasak, zahmetli is anlayacaginiz. - Lease yaparken yanlizca okul donemi icin (9 aylik) yapmaya calisin. Yazin TR'e donmek isterseniz bosu bosuna 3 ay kira odememis yada yaz icin sublease yapmamis olursunuz.
Universite'nin web sayfasi uzerinden roommate bulabilirsiniz. Ayrica hali hazirda ev kiralamis ve yanlizca bir odasini kiralamaya calisanlarin ilanlari da var.
http://www.albany.edu/housing/living/rl_offcampushousing.html

Simdilik aklima gelenler bunlar, kolay gelsin,

Bahadir